Ατομικη Προσωπικη Ψυχοθεραπεια

Η ατομική θεραπεία αφορά τη πρόσωπο με πρόσωπο δυαδική διαδικασία μεταξύ θεραπευτή θεραπευόμενου η οποία διεξάγεται σε ατομική και εχέμυθη βάση. Η αποτελεσματικότητά της βασίζεται στη σχέση συνεργασίας που καλλιεργείται μεταξύ θεραπεύτριας και θεραπευόμενου. Στόχος της ατομικής ψυχοθεραπείας είναι η αλλαγή οπτικής γωνίας. Με άλλα λόγια, η αλλαγή στο τρόπο σκέψης που συνεπάγεται τη μεταβολή του τρόπου που ερμηνεύουμε τον κόσμο γύρω μας. Πιο συγκεκριμένα, κυρίαρχοι στόχοι της ατομικής  ψυχοθεραπευτικής πράξης είναι: 

  • Η απόκτηση μέσω της ψυχολογικής αξιολόγησης μιας καθαρής εικόνας του τι μας συμβαίνει και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό.
  • Η καλύτερη κατανόηση του εαυτού μας και του τρόπου που αντιλαμβανόμαστε και αντιδρούμε στα γεγονότα της ζωής μας.
  • Η ενεργοποίηση των κρυμμένων εσωτερικών δυνάμεων του θεραπευόμενου προκειμένου να εγκαταλείψει τα παλιά “σενάρια” ζωής που τον περιορίζουν χαράζοντας τον προσωπικό του δρόμο προς την αυτογνωσία και την ελεύθερη έκφραση.
  • Η επίλυση προβλημάτων που έχουν τη βάση τους σε εσωτερικές διεργασίες δηλαδή δυσλειτουργικές σκέψεις, στάσεις και αντιλήψεις, δυσκολίες συναισθηματικής έκφρασης και δυσπροσαρμοστικούς τρόπους αντίδρασης και συμπεριφοράς.
  • Η κατανόηση και συνειδητοποίηση των σκέψεων και των αντιλήψεων που είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη δυσκολιών που βιώνει το άτομο και η αντικατάστασή τους με ώριμο και προσαρμοστικό τρόπο σκέψης.
  • Η εκμάθηση κοινωνικών δεξιοτήτων και τεχνικών διαχείρισης δυσκολιών με τις οποίες ο θεραπευόμενος θα μπορεί να ελέγχει τα συναισθηματικά ξεσπάσματα(θυμός, άγχος, κατάθλιψη)
  • Η καλλιέργεια της αυτοεκτίμησης, δηλαδή της εικόνας που έχει κάποιος για τον εαυτό του και η προσπάθεια να απαλλαγούμε από  τον αρνητικό τρόπο θεώρησης του εαυτού μας(τύψεις, ενοχές κτλ) και να αποδεχθούμε όλα τα κομμάτια μας χωρίς αυστηρή λογοκρισία.
  • Η διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, η οποία ενισχύει τον θεραπευόμενο να βελτιώσει τη ποιότητα της καθημερινότητάς του καθώς και του προσφέρει την ελευθερία επιλογής ποικίλων τρόπων διαχείρισης του προβλήματος.

Επιπρόσθετα, η ατομική ψυχοθεραπεία βασίζεται σε επιστημονικά τεκμηριωμένες ψυχολογικές θεωρίες και χρησιμοποιεί ένα φάσμα επιστημονικώνμεθόδων και τεχνικών. Δε πρόκειται απλώς για παροχή συμβουλών, ούτε για στείρα συναισθηματική υποστήριξη, αλλά για μια συμμαχία, ένα μοίρασμα της προσωπικής πραγματικότητας του θεραπευόμενου . Το ταξίδι καθενός από εμάς στη προσωπική εξέλιξη είναι μοναδικό καθώς εξαρτάται από τη προσωπικότητα, τη θέληση αλλά και την ετοιμότητα του ατόμου να υποδεχθεί την αλλαγή.Όπως λέει άλλωστε και ο Rollo May “Ατομική ψυχοθεραπεία είναι η δυνατότητα του ανθρώπου να βοηθήσει στη δική του ανάπτυξη. Είναι η δυνατότητα να πλάσουμε τον εαυτό μας!”
Τέλος, η κάθε συνεδρία ατομικής θεραπείας διαρκεί περίπου 50 λεπτά, γίνεται μια φορά την εβδομάδα περίπου ενώ η συχνότητά της μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τις ατομικές ανάγκες του καθενός.